Kristen moralhistoria

Sökandet efter det goda livet

Roland Spjuth

En intresseväckande skildring av hur kristna genom historien sökt efter det goda livet och format gemensamma handlingar som hjälpt även andra att sträcka sig efter denna moraliska vision.

195,00 kr

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email
  • Beskrivning
  • Mer info

Kristen moralhistoria är en intresseväckande skildring av hur kristna genom historien sökt efter det goda livet och format gemensamma handlingar som hjälpt även andra att sträcka sig efter denna moraliska vision. Boken förankrar genom detta moralen i ett större livssammanhang.

Författaren tar med läsaren till historiska stationer där han finner etiska vägmärken för vår tid. Han fångar upp viktiga lärdomar från besöken i benediktinska kloster i Rom, i Luthers prästhem i Wittenberg, hos evangeliska smågrupper i Bedford och hos moderna och postmoderna sökare i vår tid då gamla moraliska vägmärken ifrågasätts.

Historien visar att det som lockar inte är rigida regler eller smarta kalkyler om vilka handlingar som ger mest nytta. Moralens livsnerv finns i att söka det goda som kan göra livet helare. Det var denna skönhet som lockade människor till radikala uppbrott så att de kunde koncentrera sitt liv på det allra viktigaste.

Roland Spjuth är lektor i systematisk teologi vid Akademi för Ledarskap och Teologi samt docent vid Lunds Universitet. Bland hans övriga böcker återfinns Om Gud och allt annat (Spricka förlag, 2020).

Sagt om Kristen moralhistoria

“Här finns historiska vägmärken för moralisk daning och etisk reflektion i vår tid. Denna bok fyller verkligen ett behov.”
Hans-Erik Nordin, teologie doktor, etiker, biskop emeritus i Strängnäs stift

“Äntligen en moralhistoria på svenska som visar moralens djupare sammanhang i människors längtan, tro och kamp för en godare värld. Dessutom är den välskriven och engagerande.
Arne Rasmusson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet och extraordinär professor i systematisk teologi vid Stellenboschs universitet i Sydafrika

“Det är också en bok för dem som, även om de inte delar kyrkans traditioner, vill lära sig hur visionen om det goda livet formas av de konkreta, praktiska sammanhang där vi lever våra vardagliga liv. … Få saker är mer provocerande än en etik som får praktiska konsekvenser.” (Ur förordet.)
Ola Sigurdson, professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet

Författare: 

Roland Spjuth

Form: 

Bengt Rasmusson

Format: 

Mjukband

Språk: 

svenska

Utgiven: 

2020-05-20

Upplaga: 

3

Omfång: 

285 sidor

Serie: 

ISBN: 

9789198569810

Du gillar kanske också…