Jacques Ellul om våld, realism och frihet
Under 1960-talets omvälvande tid skrev Jacques Ellul denna angelägna och provocerande klassiker. Utifrån sina egna erfarenheter och samhällsstudier reflekterar han kring våldets natur, behovet av verklig realism och en frihet som trotsar »nödvändighetens ordning«.
Tyvärr är detta en bok som fortfarande behövs. Så här skriver Arne Rasmusson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet och extraordinär professor i systematisk teologi vid Stellenboschs universitet i Sydafrika, om boken:
Med sin teologiska och samhällsvetenskapliga skärpa är Jacques Ellul fortfarande en röst värd att lyssna på. Även om denna bok är skriven på 1960-talet kan vi nu i efterhand se hur fruktbara och skarpsynta hans analyser då var och hur de fortfarande i hög grad äger giltighet.
Det känns bra att kunna ge ut denna bok – vilken är den andra boken av Ellul på svenska – just nu: vi lever i en synnerligen mörk och orolig tid, en tid där frågor om krig och fred, våld och icke-våld, konflikt och försoning hopar sig. Finns det vägar bortom såväl hat, resignation och förtvivlan, som naivitet och blåögd optimism?