Bengt Rasmusson

Varför inte starta ett bokförlag?

13 februari, 2020
Jag sitter där i sommargrönskan för ett halvår sedan. Solstrålarna varvas med regndroppar. Blå himmel varvas med mörka moln. Och så slår det mig: Varför inte starta ett bokförlag?

Jag sitter där i sommargrönskan för ett halvår sedan. Solstrålarna varvas med regndroppar. Blå himmel varvas med mörka moln. Och så slår det mig: Varför inte starta ett bokförlag? Egentligen ingen ny tanke. Den har funnits där från och till under många, många år. Jag har alltid älskat böcker.

Jag har alltid älskat böcker som form och allt runtomkring. Teckensnitt, omslag, bindning, limdoft, bokdatabaser, katalogisering, bibliotek, bokhandlar, antikvariat. Boken som medium tilltalar mig. Det är till och med så att jag tycker böckers limdoft är spännande. Jag har minnen till böcker och händelser som grundar sig just i limdoft! Är jag en nörd?

Men det är naturligtvis inte bara böckers form som fångat mig. Framför allt har jag alltid älskat böckers innehåll. Berättelserna som skildras. Insikterna som förmedlas. Frågorna som ställs. Innehållet fångar mig. Innehållet som kan ta mig till nya förunderliga världar. Öppna nya horisonter. Ge nya vänskaper. Provocera. Utmana. Få mig att skratta ... och gråta.

Varför inte starta ett bokförlag? Få ge tillbaka något av det jag själv fått. Vara med att stimulera fantasin. Uppmuntra tankfullheten. Och inspirera hoppet. Det kändes så självklart där och då. Och ett drygt halvår senare har jag ett bokförlag... och noll böcker publicerade. Men de kommer! Med hjälp av goda vänners hejarop, generositet och många konstruktiva idéer finns idag Spricka förlag, ett redaktionsråd, fyra bokavtal, ISBN-nummer, distributionspartners och allt det där som hör till ett bokförlag. Så nu får vi ser hur det går. Det kan ju inte mer än misslyckas ... och det är ju inte hela världen.

Hoppas du på något sätt vill vara med på resan!