Första boken på G och livets fascinerande kontingens

Det är något speciellt. Tryckfilerna till förlagets första bok har skickats till tryckeriet. Och snart finns Roland Spjuths efterlängtade bok "Om Gud och allt annat" här. Det här väcker tankar hos mig. Visst är det märkligt hur trådarna i ens livshistoria vävs samman! Livet är verkligen på ett spännande sätt kontingent. Va?

Det är något speciellt. Tryckfilerna till förlagets första bok har skickats till tryckeriet. Och om ett par veckor finns Roland Spjuths efterlängtade bok Om Gud och allt annat här.

Det här väcker tankar hos mig. Visst är det märkligt hur trådarna i ens livshistoria vävs samman! Livet är verkligen på ett spännande sätt kontingent. Va? Jo, jag menar detta att ens liv kunde varit på så många andra sätt, men nu blev det så här. Livet är oförutsägbart och överraskande.

Inte visste jag där på 70-talet i Växjö att vänskapen med Roland fortfarande skulle bestå 45 år senare och att vi numera har förmånen att bo ganska nära varandra och tillhöra samma församling – Hyllie Park Kyrkan i Malmö. Kanske är det så att det är tro, hopp och vänskap som består och att störst av dem är vänskapen!

Inte visste jag där på 80-talet i Örebro, när jag, Roland och min bror Arne studerade teologi och bodde tillsammans (och läste sådana teologer som exempelvis Karl Barth, Hendrikus Berkhof, Jürgen Moltmann, Wolfhart Pannenberg och Thomas Torrance), att jag 39 år senare skulle få förmånen att ge ut en fascinerande systematisk teologi av ingen mindre än Roland. 

Inte visste jag där på 80-talet eller 90-talet eller 00-talet i Mölndal och Klippan, hur ovärderliga alla mina erfarenheter som översättare, redaktör och it-konsult hos Libris förlag skulle bli många, många år senare. Tack Libris!

Inte visste jag där runt millennieskiftet i Klippan, hur mitt “knäppa” projekt att digitalisera Karl Barths Die Kirchliche Dogmatik (inskanning och ocr av 10 000 sidor tysk finstilt text, varierad med ännu mer finstilt text, inklusive latin och grekiska) skulle resultera i en teknisk kompetens och kontakter med förlag och universitet världen över som jag nu har otrolig glädje av!

Det här är bara några få enstaka trådar i min livshistoria som blir särskilt tydliga när jag nu tänker på Spricka förlag, utgivningen av den första boken och vänskapen med Roland. Men det är ju bara tillfälligheter, kanske någon tänker. Livets kontingens handlar väl bara om slump och tillfälligheter? Om så vore, då är påståendet att livet är kontingent ganska ointressant. 

Men för mig som kristen blir påståendet intressant när jag ställer det i relation till att jag (liksom du) är skapad. För då handlar livets kontingens om insikten att mitt liv endast kan bli begripligt i den mån som jag upptäcker att jag är en del i en historia, en berättelse, ett drama, som jag själv inte har skapat eller lyckats dikta ihop.

Detta är goda nyheter, inte minst i en kultur som ibland ser ut som om den håller på att dö av långtråkighet (som Stanley Hauerwas brukar säga). För om livet är kontingent och vi är skapade, då innebär det att livet i grunden är en överraskande gåva, även om vi människor många gånger gör vad vi kan för att förstöra denna gåva. Livet är i grunden en generös och oväntad gåva, inte ett projekt som det gäller att kontrollera och se till att det blir till största möjliga nytta.

Livet handlar inte i grunden bara om tillfälligheter. Men inte heller om öde och förutbestämmelse. Den Gud som väver samman din och min livshistoria, och hela livets och skapelsens stora drama, är inte en Gud som behöver konkurrera med dig och mig om utrymme, inte en Gud som tävlar om vem som kan få störst kontroll. Gud är suverän och fri, och i sin frihet behöver inte Gud kväva vår frihet och omintetgöra våra val för att Guds vilja ska ske. Vi människor försöker ofta styra och ställa genom att betvinga och kontrollera. Så är det inte med Gud. Gud är i stället den som råder och det är bara ett annat sätt att säga att Gud är den som älskar. Därför är livet större än både tillfälligheter och förutbestämmelse. Livet är en historia, en berättelse, ett drama, där Gud i skapelsen framträder – för att citera Roland – “som en »ödmjuk allmakt« som tänker mer på andra än sig själv”. Och han fortsätter: 

Gud skapar rum för de andras existens. Detta förstärks i Jesus Kristus som är den främsta manifestationen av Guds väsen. Om Guds makt möter människan som en tjänare som ger sitt liv till lösen då innebär detta en revolution i mänsklighetens sätt att tänka om Gud och makt. (Om Gud och allt annat, s 119)

Livets kontingens. Vår livshistoria. Guds “ödmjuka allmakt”. Märkligt! Överraskande! Hoppfullt!

Och med det här citatet är vi då tillbaka där vi började: snart kommer Rolands efterlängtade bok! Håll utkik!

PS: Det kommer väl inte inte som en överraskning, men på grund av pandemin blir det ingen bokrelease som det var tänkt den 24 maj. Men det kanske blir något annat… DS

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email