Nytt liv i julevangeliet för yngre läsare
”Det är en konst att få gamla texter att leva. Genom att väva samman dåtid och nutid skapar Birgitta Rasmusson nytt liv i julevangeliet för yngre läsare. Det är trovärdigt, varmt och fängslande. ”
Så skriver Mikael Tellbe (docent i Nya testamentet och lektor vid Akademi för ledarskap och teologi) om Birgitta Rasmussons nya bok Det efterlängtade barnet.
I den här boken berättar Elisabet för sin grannflicka Maria om den första julen. Maria lyssnar uppmärksamt och ställer bra frågor – som barn brukar göra. Det blir ett spännande samtal där julens fantastiska och märkliga berättelse vävs in i deras egna vardagliga funderingar. Här möts frågor om hur det var när Jesus föddes med frågor om orättvisor i världen, att vara flykting och att vara rädd om naturen.
På så sätt blir det här en bok om julevangeliet som mycket väl kan läsas under hela året. För trots allt kan ju inte julens budskap begränsas till jultiden och julfirandet. Det är ett budskap som ständigt är aktuellt. Att Birgitta skriver på ett sätt som låter oss och våra vardagsliv dras in i julevangeliet, är ett uttryck för hennes önskan att förmedla en hållbar tro för hela livet.
Uppdatering 19 december
Skribenten Anna Braw uppmärksammar boken i Sändaren: