Välkommen till
Spricka förlags logga

Om Spricka förlag

Fantasi, tankfullhet och hopp

Spricka förlag är ett bokförlag beläget i Malmö. Vår strävan är att ha en bred utgivning som kan ge rum för fantasi, tankfullhet och hopp. En särskild tyngdpunkt ligger på kristen teologi. Men en sådan teologi handlar ju om ”Gud och allt annat”.
Läs mer
Sprid budskapet
Utan sina sprickor skulle min värld vara ett rum utan utsikt.
— Dave Bookless

Böcker

Nytt i vår bokutgivning

Pekka Mellergård
Pekka Mellergård undersöker på ett folkbildande och personligt sätt trumpismen och den nya högerkristendomen – deras rötter och uttryckssätt. Samtidigt lyfter han fram hoppfulla alternativa perspektiv.

249,00 kr

Läs mer
Ola Sigurdson och Jayne Svenungsson (red)
I dialog med Arne Rasmusson analyseras och diskuteras i denna Festschrift teologi, etik, språk, erfarenhet, litteratur, kyrka, samhälle, politik och vänskap.

310,00 kr

Läs mer
Carl-Magnus Carlstein, Maria Ledstam, Bengt Rasmusson, Fredrik Wenell (red)
Utifrån ledorden gåva, vägledning, gudstjänst och värld speglas i denna festskrift teologen Roland Spjuths centrala tema "barmhärtighetens gemenskap".

299,00 kr

Läs mer
Scott Bader-Saye
Hur kan man finna en tillit bortom rädslans jakt efter säkerhet och trygghet? En tillit som ger plats för gästfrihet, fred och generositet?

210,00 kr

Läs mer
Botanisera bland alla våra böcker →
Böcker är vänner. De är några av de vänner som gör dig till den du är.
— Stanley Hauerwas

Blogg

Nyheter och info

Bengt Rasmusson
 | 2022-05-13
Onsdagen den nionde november 2016 höll världen andan.
Läs mer → 
Bengt Rasmusson
 | 2021-12-31
Året då 4 blev 12 och då 3 växte till 62. Men främst strävar vi efter kvalitet.
Läs mer → 
Bengt Rasmusson
 | 2021-12-03
En lång vänskap över nästan fem decennier som satt ett djupt och bestående avtryck på svensk teologi!
Läs mer → 
Bengt Rasmusson
 | 2021-11-17
Finns det en tillit bortom säkerheten? Finns det en förtröstan och hoppfullhet bortom den oordnade rädslan?
Läs mer → 
1 2 3 5
Läs fler nyheter och inlägg →
Jag hävdar att det trots allt inte finns något som är så roligt som att läsa!
— Jane Austen

SOCIALA MEDIA

I Facebook-flödet

Liknande flöde finns på Instagram och på Twitter.

Recension i Svenska Dagbladet - SvD.

"Det finns ingen lösning på detta med våra överdrivna och missriktade rädslor utan gemenskaper där man kan bära dessa rädslor tillsammans." – Scott Bader-Saye Läs mer: https://spricka.se/produkter/bocker/bader-saye-folja-jesus-i-en-radslans-kultur/ #boktips #sprickaförlag #scottbadersaye

"Om jag hade skrivit den här boken för 20 år sedan hade jag inte varit kristen i dag." Malina Abrahamsson intervjuar Pekka Mellergård med anledning av hans senaste bok om den nya högerkristendomen. Tidningen Dagen 15 juli 2022, s 14–15. Läs mer om boken: https://spricka.se/produkter/bocker/mellergard-hur-kunde-det-ga-sa-har-langt/ #boktips #sprickaförlag #nyhet #pekkamellergård

Linnea Åberg om Pekka Mellergårds nya bok: ”Kristen tro verkar trivas bättre i exil och visst utanförskap än i maktens korridorer... Intressant och allmänbildande men han slutar inte bara där. Från mitt perspektiv ger han också en hoppfull glimt av en annan evangelikalism som har bidragit till... demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter och rättvisa."

Sam Wells skriver i boken "Vandra ödmjukt" jordnära och tankfullt om att lära sig se livet som en gåva att ta emot tillsammans med andra och inte som ett projekt att bära på sina egna axlar. 𝗘𝗻 𝗯𝗼𝗸 𝗳𝗼̈𝗿 𝘀𝗮̊𝘃𝗮̈𝗹 𝗹𝗶𝘃𝗲𝘁𝘀 𝗽𝗶𝗹𝗴𝗿𝗶𝗺𝘀𝘃𝗮𝗻𝗱𝗿𝗶𝗻𝗴 𝘀𝗼𝗺 𝗳𝗼̈𝗿 𝗳𝗮𝗸𝘁𝗶𝘀𝗸𝗮 𝗽𝗶𝗹𝗴𝗿𝗶𝗺𝘀𝘃𝗮𝗻𝗱𝗿𝗶𝗻𝗴𝗮𝗿. När det gäller det senare, se exempelvis pilgrimshelgen som anordnas i samverkan mellan Kuvarp och Studieförbundet Bilda: https://www.bilda.nu/arr/1137472/pilgrimshelg-vandra-odmjukt-907084. 𝗥𝗼̈𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗼𝗺 𝗯𝗼𝗸𝗲𝗻: "Vilken pärla!" – Robert Eriksson "en fantastisk liten bok" – Maria Ledstam "fylld av geniala sentenser" – Judith Fagrell "en fantastisk bok"– Gustaf Björkman 𝗡𝗮̊𝗴𝗿𝗮 𝘃𝗶𝘀𝗱𝗼𝗺𝘀𝗼𝗿𝗱 𝘂𝗿 𝗯𝗼𝗸𝗲𝗻 𝗳𝗼̈𝗿 𝗽𝗶𝗹𝗴𝗿𝗶𝗺𝘀𝘃𝗮𝗻𝗱𝗿𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻: "Ödmjukhet är den där heliga gläntan i existensen skog där förundran, vördnad och tacksamhet möter varandra, dansar, leker och jublar tillsammans." "Tacksamhet handlar om det ögonblick när vi slutar att se beroende som en börda och börjar se det som en gåva." "Vår främsta gåva är närvaro och uppmärksamhet." "Motsatsen till slump eller tillfälligheter är inte säkerhet: det är tillit." "Förr eller senare möter all form av kärlek det faktum att den måste avstå från kontroll." Läs mer: https://spricka.se/produkter/bocker/wells-vandra-odmjukt/ #boktips #sprickaförlag #samuelwells

En av våra många fantastiska författare, John Swinton (hans första bok på svenska - om psykisk ohälsa i kyrkan - kommer snart) har nyligen utsetts till att bli en av drottningen av Englands kungliga kaplaner. Det är ett erkännande som heter duga! Är det hans insatser som musiker eller som teolog (med inriktning mot "praktisk teologi") som erkänns, månntro ... 😀 https://www.churchofscotland.org.uk/news-and-events/news/2022/articles/leading-pastoral-theologian-appointed-as-queens-chaplain https://www.christiancentury.org/article/people/john-swinton-appointed-queens-chaplain

Det finns värre brott än att bränna böcker. Ett av dem är att inte läsa dem.
— Joseph Brodsky

Nyhetsbrev

Få nyheter från förlaget